Growth Mindset program

Ismerősek ezek a mondatok?

Szervezetek esetében is létezhet a “fixed, avagy rögzült” gondolkodásmód.

Az ilyen  szervezetben a beosztottak kevésbé érzik biztonságban az állásukat, nem mernek belevágni újító projektekbe, félnek a bukástól.

Gyakori a titkolózás, az egymás hibáztatása. A munkaválalóknak alacsony a belső motivációja, nehéz őket motiválni, a kritikát személyes támadásnak élik meg. 

Érdekel a program? Írj nekünk: gyorgyi@hosoktere.org

Program hossza:

–  igény szerint 1/2 napos vagy 1 napos

– igény szerit follow-up wokrshop-pal a tudás elmélyítésére, begyakorlására

Program típusa: 

– személyes (offline) csoportos tréning vagy online tréning csoportban vagy egyénileg. 

Kinek szól: 
 • felső és középvezetőknek,
 • managereknek
 • kiválasztott “talent”-eknek, vállalaton belüli nagyköveteknek
Az elsajátítható tudás: 
 • Megmutatjuk, hogyan lehet felismerni és megszabadulni a rögzült gondolkodásmódtól.
 •  A vezetők és rajtuk keresztül a munkatársak nyitottabbá válnak a változásra, az építő jellegű kritikára, vitákra
 • Megtapasztalják, hogy hibázni szabad, mert tanulhatnak a hibákból. 
 • Megtanulják a különbséget az inspiráló visszajelzés és az üres dicséret között.
 • Mindeközben elkötelezetté, proaktívvá és eredményesebbé válnak és teszik a szervezetet.

Ha többet szeretnél megtudni a Grwoth Mindset előnyeiről, vagy arról, hogy a te munkahelyed, kollégáid vajon fejlődő szemléletűek-e, olvass tovább. 

Ha pedig úgy érzed, a te cégednek is erre a tudásra van szüksége, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Érdekel a program? Írj nekünk: gyorgyi@hosoktere.org

Growth Mindset a munkában

A növekedési vagy fix gondolkodásmód a munkahelyeken is jelen van:  meghatározza az egyén, de hosszú távon az egész cég fejlődési lehetőségeit, sikereit, kudarcait, ezért nem mindegy milyen attitűddel állunk a munkatársainkhoz. 

A fix gondolkodásmódú vezető

elsősorban azért dolgozik a  munkahelyén, hogy növelje önbecsülését, bizonyítsa intelligenciáját. Kihangsúlyozza az  alkalmazottak gyengeségeit, ugyanakkor nem  fordít figyelmet a fejlesztésükre.  Másokat hibáztat a kudarcért, nem kér visszajelzést. Tehetséges embereket keres, ahelyett, hogy a meglévő munkatársak tehetségének  fejlesztését támogatná a szervezeten belül. Az embereket az intelligenciájukért dicséri meg, miközben nem veszi észre azokat, akik erőfeszítéssel és kemény munkával fejlődnek. Összességében a fix  gondolkodásmódjuk azzal a hittel vezeti őket, hogy az emberek nem tudnak jobb lenni, és ezáltal ragaszkodnak a velük kapcsolatos első benyomáshoz.

Hogyan lehet őket felismerni? 
 • elfojtják az újítókat és az új ötleteket
 • nem hajlandók felelősséget vállalni a kudarcokért, 
 • elutasítják az ellenvéleményeket, 
 • személyes hibaként kezelik a hibákat, 
 • olyan visszajelzést adnak, amely a tehetségeket az erőfeszítések fölé helyezi.

A növekvő gondolkodásmódú vezető 

együttműködik a munkahelyével, hogy olyan tanulási környezetet hozzon létre, amely fejlesztési lehetőségeket biztosít. Alkalmazottaik erősségeire fókuszál,  és felkészíti őket a kritikus gondolkodásra. Felelősséget vállal a kudarcokért, visszajelzést kér, hogy tanulhasson belőlük,  és olyan embereket vesznek fel, akik tanulni és fejlődni akarnak. Befektet az emberekbe és a fejlesztésükbe, mivel hisz abban, hogy a megfelelő képzési stratégiákkal, elszántsággal és kitartással bárki jobb lehet.

Untitled design (47)
Hogyan lehet felismerni őket? 
 • a szemük felvillan a kíváncsiságtól, miközben új ötleteket hallgatnak. 
 • keresik  a kihívásokat, támogatják az új megoldások, stratégiák kipróbálását, tesztelését.. 
 • a kudarcokat és hibákat értékes tanulságként használják fel a fejlődés  érdekében,
 • olyan visszajelzést adnak, amely a személyes fejlődést szolgálja. 

Milyen hatással van ez a gondolkodásmód az alkalmazottakra?

Azok az alkalmazottak, akik olyan növekedési gondolkodásmódú (growth mindset-es) szervezeteknél dolgoznak, ahol a tanulást és a feljődést nagyra értékelik, sokkal jobban bíznak a vállalatukban, nő a megbecsülés és a felelősségvállalás érzése. Elkötelezettebbek lesznek a cégük iránt, készek nagyobb áldozatot is hozni érte. 

A dolgozók szívesen veszik a kihívásokat, kitartóan, keményebben dolgoznak, ami összességében a cég sikerességét is növeli. 

Hogyan segítheti a Growth Mindset a munkahelyi sikeredet?

Életünk ⅓-át  a munkahelyünkön töltjük (néhányan valószínűleg ennél még többet is), így  mind a saját szemlétünk, mind a környezetében lévők szemlélete  jelentős hatással van az életünkre. A Growht Minset abban segít, hogy elhidd, hogy képes vagy rá, és  legyél nyitott a fejlődésre. A gondolkodásmódód  mindenre kihat: hogy hogyan reagálsz a visszajelzésekre, kudarcokra,  hogy hajlandó vagy-e új projekteket elvállalni, vagy hogy hogyan irányítod az alkalmazottakat.

Ha például a közvetlen beosztottjaid irányításával kapcsolatban Fix szemléletű vagy, valószínűleg úgy gondolod, nem képesek a fejlődésre, és így kevésbé fogod őket kihívások elé állítani. Ha viszont Growth Mindsettel rendelkezel, akkor nagyobb valószínűséggel adsz visszajelzést és biztosítasz fejlődési lehetőségeket a csapatod számára, ami magasabb elköteleződéshez, és  eredményesebb működéshez vezet.

Untitled design (48)

Természetesen senki nem teljesen  Growth vagy Fixed mindset-ű, mégis érdemes elgondolkodni azon,  hogy vajon te  melyik gondolkodásmódot részesíted előnyben.  Ennek kiderítésére jó eszköz, ha megviszgáod, hogyan reagálsz bizonyos szituációkban. Például: 

Untitled design (49)

– Védekezően reagálsz  egy negatív visszajelzésre vagy beismered, hogy hibáztál? 

– Elfogadod a kihívást jelentő feladatot, vagy ragaszkodsz a komfortzónádhoz, és azt válaszolod, hogy ez nem az én dolgom?

– Ellenállsz a változásnak, mert jó úgy minden ahogy most van, vagy úgy gondolod, hogy lehet még jobb is? 

– Frusztrál, ha valaki sikeresebb nálad, vagy úgy gondolod, tőle érdemes lehet még tanulni valamit?

– Összetörtsz, ha hibáztál vagy  megpróbálod másra kenni, esetleg felvállalod, és megnézed legközelebb mit tehetsz másként? 

Dweck megállapította, hogy a Growth Minsetet valló emberek hajlamosak a kihívásokat is elfogadni, nagyobb rugalmasságot mutatnak, gyorsabban talpra állnak a kudarcokból. Nagyobb valószínűséggel fogadják el a visszajelzéseket és a kritikát, és azokat a teljesítményük javítására használják fel. Mások sikere pedig arra ösztönzi őket, hogy magasabb szintre jussanak. Összességében a növekedési gondolkodásmóddal rendelkező emberek vágynak a tanulásra, ami általánosságban magasabb teljesítményhez vezet. 

A Growth Minsetet valló emberek keresik a kihívásokat és könnyebben talpra állnak a kudarcokból. Jobban fogadják a kritikát, és azokat a teljesítményük javítására használják fel.

Lehet egy cég is Grwoth Mindset-es?

Ha egy cég növekedni, fejlődni szeretne, akkor nem hogy lehet, hanem inkább kötelező, hogy fejlődő szemléletű legyen. De mit értünk Growht Mindset  alat a cégek esetében?  A Növekvő szemléletű az a szervezet, amely  támogatja a változást, állandó fejlődésre törekszik, és azt a meggyőződést vallja,  hogy az egyének folyamatosan  fejlődhetnek és  tanulhatnak.

Azok a szervezetek, amelyek képesek elősegíteni a Grwoth Mindset  kultúráját, előnyben vannak a hasonló,Ffix Mindset-ű  szervezetekkel szemben. Carol  Dweck kutásaiból kiderül, hogy a növekedési gondolkodású szervezetek alkalmazottai:

 • 47%-kal nagyobb valószínűséggel tartják megbízhatónak a kollégáikat.
 • 34%-kal nagyobb valószínűséggel éreznek erős felelősségtudatot és elkötelezettséget a vállalatunk iránt.
 • 65%-kal nagyobb valószínűséggel mondják, hogy vállalatuk támogatja a kockázatvállalást.
 • 49%-kal nagyobb valószínűséggel mondják, hogy vállalatuk támogatja az innovációt.

A munkavállalók elkötelezettségének ezen mutatói magasabb pénzügyi eredményességet is hoznak. A növekedési szemléletű kultúra toborzási eszközként is szolgálhat a hasonló gondolkodású tehetségek bevonzásához.

Érdekel a program? Írj nekünk: gyorgyi@hosoktere.org

A Growth Mindset-es szervezetek boldogabb, innovatívabb alkalmazottakkal rendelkeznek és ez a fajta  kultúra nyitottabb a kockázatvállalásra.

Te vajon Fix vagy Növekedési szemléletű cégnél dolgozol? 

Erre a néhány egyszerű kérdésre adott válasz segíthet eldönteni, hogy te milyen szemléletmódú cégnél dolgozol:

 • Úgy érzed, hogy a kollégák  segítenek a fejlődésben vagy inkább  ítélkeznek?
 • Megbízhatónak tartod a kollégáidat?
 • Hogyan kezelitek a hibákat és kudarcokat a munkahelyen?
 • A céged a tehetséget vagy az erőfeszítéseket díjjazza inkább?
 • Ösztönöznek-e  új készségek fejlesztésére?
 • A vezetőd bátorít-e arra, hogy jobb legyél?
 • A vezetőd önálló problémamegoldásra ösztönöz?
 • A céged ösztönzi az önálló döntéshozatalt és a felelősségvállalást?
 • A céged ösztönzi a kockázatvállalást és az innovációt?
Talán a te válaszaidból is kiderül, hogy nem minden cég és nem minden vezető jutott még el a növekvő szemlélet befogadásához. Ez egy attitűd változás, ami nem gyors folyamat, de tanulható, tréningeken, workshopokon elsajátítható,  begyakorolható, hogy némi  tudatossággal változtathassunk rajta.