Mi az a Growth Mindset?

Carol Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológia professzora szerint az önmagunkkal kapcsolatos szemléletünk egész életünket meghatározza, így például azt is, hogy sikerül-e olyan emberré válnunk, amilyenné szeretnénk, vagy elérjük-e azokat a célokat, amelyeket kitűztünk maguk elé. 

A kutatásai  alapján két alapvető szemléletmódot különböztetett meg: 

 • rögzült szemléletmód (vagy fix mindset) 
 • fejlődő  szemlélemód (vagy growth mindset) 

A rögzült szemléletű emberek úgy gondolják, hogy az alapvető képességeik, intelligenciájuk, tehetségük adott és megváltoztathatatlan. Mindebből valamennyivel rendelkeznek, ebből kell kihozniuk a legjobbat. Ők a  hibázást és a sikert is végleges állapotnak tekintik.

A fejlődő szemléletűek viszont abban hisznek, hogy a képességeik, tehetségük igenis fejleszthető: kemény munkával, kitartással és jó pedagógusokkal mindenki lehet okosabb, ügyesebb, eredményesebb. 

A két szemléletmód meghatározza az akadályokhoz, erőfeszítéshez, hibázáshoz, vagy mások sikeréhez való hozzáállásunkat is, ami így nem csak a tanulásban de az élet minden területén visszavethet, vagy épp segíthet bennünket.  

Olyan helyzetekben, amikor elhagyjuk a komfortzónánkat, a growth mindset optimista hozzáállást eredményez. Merünk hibázni, próbálkozni, a probléma kihívássá változik.

Hogyan nevelhetjük fejlődő szemlélettel a  gyermekünket?

Tudatos szülőként gyakran tűnődünk azon, hogy, mit tehetünk és mit mondjunk, hogy gyermekük gondolkodásmódját a fixről fejlődő szemléletűvé változtassuk?

A jó hír az, hogy a mindset, a gondolkodásmód megváltoztatható, és vannak olyan egyszerű stratégiák amelyeket alkalmazva nagy  és gyors változást hozhatunk a gyermekünk viselkedésében. 

5 kulcs amivel a growth mindset felé tudod terelni a gyermeket:

 
1. Hibázni ér!

Alakíts ki olyan légkört, hogy lehessen hibázni, és lehessen róla beszélni. Ha te hibázol szülőként, pedagógusként,  mutass példát: tudd beismerni, keresd meg azt, hogy miben tudsz változtatni ahhoz, hogy legközelebb jobban alakuljon. A saját példa a legerősebb! Ha gyermeked hibázik, akkor ahelyett, hogy szembesíted ezzel, kérdezd meg, hogy ő hogyan értékeli a munkáját. Segíts neki megkeresni ,hogy miben tud változtatni ahhoz, hogy következő alkalommal jobban tudja csinálni.

2. Biztasd az erőfeszítésre!

Ha sikert ér el a gyermeked, diákod, jelezd vissza neki, hogy ez az ő erőfeszítésének az eredménye, és nem elsősorban a szerencséjén vagy a tehetségén múlott. Inkább azt mondd neki, hogy “büszke lehetsz magadra”, “ahelyett, hogy “büszke vagyok rád”. Így a megfelelni vágyás helyett a belső motivációját erősíted.

3. Dicsérj jól!

A cselekvést és az erőfeszítést dicsérd, ne az egész személyiségét. A visszajelzésed legyen összhangban azzal, amit elért. A legjobb szándékkal kimondott, “te vagy a legokosabb” típusú dicséretek hamar átváltoznak önmagukkal szembeni elvárássá, ami kudarckerüléshez, és ezáltal sikerkerüléshez vezet. Ne várd meg a folyamat végét. Dicsérj már akkor, amikor belekezd valamibe. Így megerősíted abban, hogy jó úton jár.

4. Figyeld, hogy mit szól mások sikereihez!

Mások sikereit látva elkeserdhet, vagy irigykedhet egy gyermek. És ez valahol természetes is, de segíthetsz neki azzal, hogy rámutatsz, a siker mögött mennyi munka és erőfeszítés van, és ez másoknak sem sikerül minden elsőre. Azt nézzétek inkább, hogy mit tud ebből tanulni, amivel ő is elérheti, vagy éppen túl is szárnyalhatja ezt az eredményt!

5. Ezt kerüld el!
 • “Ügyes vagy! Okos vagy!” – Ha az egész személyét dícséred meg, az túl nagy tét egy gyerek számára. Ahelyett, hogy “ügyes vagy” vagy “okos vagy”, mondd azt: “Ezt nagyon klasszul megcsináltad!” “De jó, hogy belevágtál!” “Tetszik, hogy ilyen kitartó voltál a feladat megoldásában!” “Megérte, hogy nem adtad fel, ugye?”
 •  “De hát te ezt tudod!” “Biztos voltam benne, hogy menni fog!” “Ezt vártam tőled!” Ezek a mondatok a láthatatlan elvárásokat támasztanak a gyermekeinkkel szemben, ez pedig a belső motivációjuk helyett a másoknak való megfelelni vágyás felé sodorja őket. Ráadásul arra mutat rá, hogy mi hiányzik még belőle az eredményhez és nem azt, ami már megvan, aminek örülhet, amit tovább fejleszthet.
 • “Ne izgulj!” Izguljon nyugodtan, hiszen izgulni ér! A izgalom, az adrenalin tesz minket képessé arra, hogy kihozzuk a testünkből, elménkből a maximumot egy nem megszokott helyzetben. Csak arra figyelj, hogy az izgalma ne legyen eltúlzott mértékű. A teljesítményszorongást növeli a megfelelni vágyás és a kudarctól való félelmet.

Szeretnéd te is Growth Mindsettel nevelni a gyermekedet, vagy a saját hozzáállásodon változtatnál?

Gyere el a tréningünkre, vagy tudj meg többet a “Szülőszervíz” podcastunkból!

Growth Mindset az oktatásban

 A gyermekek nevelését nem csak otthon a szülő végzi, hanem éppoly fontos az iskolában a tanítás alatt, sportolás közben vagy egyéb aktivitásokkor kapott bíztatás, elismerés, fejlesztés a pedagógusok, oktatási szakemberek részéről. 

Carol Dweck kutatásai kimutatták, hogy a tanulókat meg lehet tanítani a növekedési gondolkodásmód kialakítására – ennek eredményeképpen a diákok elkötelezettsége és teljesítménye jelentősen javulhat. Ráadásul kutatások szerint a “tanári támogatás” az, amely a leginkább összefügg a tanulók fejlődő gondolkodásmódjának kialakulásával, ami aztán több területen is pozitív hatással van a gyerekekre. Többek között:

 • A growth mindsettel rendelkező diákok jobban értékelik az iskolát, ambiciózusabb tanulási célokat tűztek ki maguk elé, magasabb  ön-hatékonyságuk, a motivációjuk és alacsonyabb kudarctól való félelmet mutatnak, ami áttételesen csökkenti a rájuk nehezedő stresszt. 
 • A növekedési gondolkodásmóddal rendelkező diákok, erősebb iskolai hovatartozás-érzésről számoltak be, kutatások szerint csökken a kockázatos és antiszociális viselkedésben való részvétel  így az iskolából való kimaradás és az iskolaelhagyás valószínűsége is.
 • A growth mindset a lányoknál valamivel nagyobb pontszámnövekedéssel jár, mint a fiúknál, mivel az korrigálja a feléjük irányuló alacsonyabb elvárásokat,  sztereotípiákat, mint például:  “a fiúk jobbak matematikából”.

2018-as nemzetközi PISA kutatás eredményei alapján:

A growth mindsetes diákok teljesítménye az átlaghoz képest
olvasás +31p
matem. +27p
t.tud. +23p
A hátrányos helyzetű, growth mindsetes diákok teljesítménye az átlaghoz képest
olvasás + 39p.
matematika +35p
t.tudomány +30p.

Mit tehet a pedagógus?

Untitled design (17)
Az eredmények meggyőzőek, de hogyan taníthatunk valamit, amit magunk sem tudunk, hogy mi az? 

A Hősök Tere Alapítvány szerint pedagógusok képzése, a growth mindset gyakorlati elsajátítása kulcsfontosságú. Egy-egy pedagógus átlagosan 20 diáknak tudja a tudását átadni évente, így az ő hatásuk a legmeghatározóbb a Growth Mindset-es nevelés térnyerésében. 

Íme néhány egyszerű tipp, amely segíthet a diákok növekedési szemléletének kialakításában:

 • erősítsük meg a diákokban, hogy a hibázás csak egy további lehetőség a tanulásra
 • magyarázzuk el a többféleképpen a tananyagot, hogy mindenki megérthesse
 • bátorítsuk a diákokat hogy kérdezzenek, mert ezáltal is jobban megértik a tananyagot
 • szabjuk a tananyagot az osztály igényeire és tudásásra
 • igyekezzünk egyéni segítséget nyújtani azoknak, akik igénylik
 • adjuk gyakran  pozitív visszajlezést a tanulásra irányuló erőfeszítésre
 • támogassunk új tanulási stratégiák kipróbálást a tanulásban elakadt diákoknál

Ezekkel a módszerekkel  nemcsak a diákok teljesítményének növeléséhez járulhatunk hozzá, hanem olyan támogató környezetet is kialakíthatunk, amely elősegíti a diákok szociális és érzelmi fejlődését.  

Kutatások szerint a “tanári támogatás”  az, amely a leginkább összefügg a tanulók Growth Mindset-ének kialakulásával. Ez az összefüggés arra utal, hogy ha a pedagógusok folyamatos támogatást nyújtanak diákjaiknak, akkor olyan biztonságos tanulási környezetet teremtenek, amely elősegíti a Growth Mindset fejlődését. 

Az “adaptív oktatás”, azaz a többféle magyarázat, a tanagyany testreszabása, az egyéni segítségnyújtás szintén pozitívan kapcsolódik a tanulók növekedési szemléletéhez, és nagyobb valószínűséggel segítik a tanulókat az akadályok leküzdésében.

Ez könnyűnek hangzik. Nekem is menni fog? 

Valóbnan könnyűnek hanzik, de mégsem olyan könnyű megcsinálni. Mert változásra, változtatásra van szükség, ami tudatosítást, és időt igényel. Ezért  tanítjuk mi ezt  a Hősök Tere Alapítványnál tréningeken, élményprogramokon, workshopokon, ahol nem csak  megtanulhatod, hanem  be is gyakorlohatod, hogy hogyan válhatsz te  magad is növekvő szemléletűvé, hogyan győzheted le a berögzült szokásaidat amelyek meggátolnak a feljódésben, és  hogyan adhatod át ezt a tudást a diáljainknak.

Pedagógusoknak szóló tréningjeinkről, iskolai programjainkról itt olvashatsz többet.
A Growth Mindset nem csak a tanulásban, hanem a  munkahelyen is segít megküzdeni a kihívásokkal.