30 napos kihívás

A Hősök Terében az a missziónk, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban, azaz: váljanak hétköznapi hősökké!

Téged is zavar, ha valakit a külseje alapján címkéznek? Amikor beszól valaki a buszon, és senki nem szól semmit, csak végignézi? Amikor az utcán eldobják a szemetet, a cigicsikket?

Ha nem miattad alakulnak ki ezek a helyzetek, akkor is tehetsz azért, hogy máshogy legyen. Ne nézd tétlenül azt, ami történik, hanem cselekedj!

Miért csatlakozz?

Mert a világot a legapróbb tetteiddel is formálod, és a példád másokra is hat. Ez a Te eszközöd, hogy alakítsd a társadalmunkat. Formáljuk együtt a világunkat egy mindannyiunk számára befogadó, egymásra odafigyelő, otthonos hellyé!

Milyen kihívást vállalj?

Egyszerű: azt, hogy 30 napon át minden nap teszel valamit másokért.

Lehet ez ugyanaz a dolog minden egyes nap (például minden nap megdicsérsz valakit), de lehet ez akár minden nap más és más apró tett. Ha odafigyelsz, biztosan eléd tárulnak ezek a helyzetek: egy eldobott zacskót, amit felszedhetsz; egy idős ember a buszon, akinek átadhatod a helyed; vagy éppen egy rosszkedvű eladót, akihez szólhatsz néhány kedves szót.

Ha pedig home-officeban dolgozol, és úgy érzed, emiatt nem kerülsz ilyen szituációba, akkor is van lehetőséged: például hívj fel valakit, akivel régen beszéltél, és kérdezd meg, hogy van! Vagy adj egy kedves visszajelzést a kollégádnak – de figyelj arra, hogy “valódi” visszajelzés legyen, tehát az erőfeszítést dicsérd. Például “Te vagy a legjobb munkatárs” helyett: “Köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettél a dokumentumot megszerkeszteni!”

Ha esetleg rossz napod van, esetleg elrontottál valamit, akkor ne a bosszankodásba és önostorozásba tedd az energiád, hanem keresd meg, hogy mit tudsz ebből tanulni.

A lényeg, hogy minden nap tegyél valamit!

Ha pedig kifogysz az ötletekből, vagy elakadtál, keress minket nyugodtan! Nem az a lényeg, hogy minél kreatívabb és nagyobb dolgokat teszel, hanem attól, hogy ezzel 30 napon keresztül foglalkozol. Itt nem a látványosság a lényeg: hidd el, egy-egy apró gesztus rengeteget fog számítani

 1. Minden nap dicsérj meg valakit! Törekedj arra, hogy a tetteit és az erőfeszítését dicsérd, ne a személyiségét! (Ha már szoktál dicsérni, tedd ezt meg még háromszor naponta.)
 2. Minden nap legyél előzékeny: engedj magad elé mást az ebédlőben, valakit a büfénél fizetve stb.
 3. Minden nap állj szóba valakivel, akit addig nem ismertél és szerinted nálad rosszabb körülmények között él. Elegyedj szóba vele. Ismerd meg valamennyire.
 4. Minden nap kérdezz meg egy idegent, tehetsz-e érte valamit!
 5. Minden nap mosolyogj rá legalább 5 idegenre. Ha ezt már rutinnak tartod, minden nap tedd meg még legalább öt emberrel.
 6. Segíts egy idegennek vagy egy iskolatársadnak bármiben, amiben úgy látod, tehetnél érte és szüksége lehet rá: pl. szedd fel a könyveit, ha elszórta, segíts vinni a bevásárlószatyrát, vidd fel a bőröndjét a lépcsőn, segíts feltenni a babakocsit a buszra stb.
 7. Valaki vitába keveredett valaki mással? Gondold végig, hogyan tehetnél valamit. Dönts tudatosan. Menj oda és kérdezd meg, hogy segíthetsz-e.  Ne hagyd, hogy lebeszéljenek róla!
 8. Add át a helyedet a buszon, vonaton valakinek! Figyeld a körülötted lévőket, vedd észre, ha valaki rászoruló!
 9. Valaki bántó dolgot mond másnak? Esetleg a háta mögött? Ne hagyd szó nélkül! Mondd el, rád hogyan hatott mindez és mi bánt ebben.
 10. Minden nap szedd fel a szemetet az utcán vagy a parkban. Készülj fel rá, vigyél magaddal szemeteszsákot!
 11. Gyakran halljuk, amikor “szőkenős”, “rokkant”, “cigány” vagy más jelzőkkel más embereket megbélyegeznek vagy megaláznak. Egy sztereotip megjegyzés akár humorosnak is tűnhet, de a megbélyegzés nem vicc! Hívd fel erre a figyelmet, kezdeményezz beszélgetést erről!
 12. Nézeteltérésed támadt? Ismerd be, Te miben hibáztál! Engedd, hogy a másik fél maga vállalja a hibáit és ne Te mondd meg neki, miben cselekedett rosszul. 
 13. Beszélj valakivel, akivel szemben esetleg előítéleteid vannak. Próbáld meg őt jobban megismerni. 
 14. Ha azt látod valaki, hogy szomorú, kérdezd meg, hogy tudsz-e neki valahogy segíteni. Vagy csak beszélgess vele, mert lehet, hogy már ezzel felvidítod!
 15. Írj kedves, pozitív üzeneteket kis kártyákra és minden nap adj legalább egyet valakinek, hogy feldobd vele a napját.